Workshop wildlife- en macrofotografie met Panasonic - Review Anita Sajet

27 februari 2024 07:00
partnerredactie

Als hondenfotograaf is Anita Sajet gespecialiseerd in het vastleggen van snel bewegende dieren. Tijdens de workshop wildlife- en macrofotografie van Zoom.nl en Panasonic kreeg ze samen met vijf andere Zoomers de kans om te fotograferen en te filmen met de veelzijdige Panasonic Lumix S5 II, een fullframe systeemcamera.

#brandedcontent - In samenwerking met Panasonic. 

De workshop wildlife- en macrofotografie in de Bush van Burgers’ Zoo is voor mij een buitengewone kans om de Panasonic Lumix S5 II te verkennen. Deze camera wordt geprezen om zijn veelzijdigheid, zowel wat betreft fotografie als videografie. Dat heeft mijn nieuwsgierigheid gewekt en daarom duik ik vol enthousiasme in de workshop.

Voor een leek op het gebied van videografie zoals ikzelf, blijkt de presentatie die voorafgaat aan de hands-on ervaring met de Panasonic Lumix S5 II van onschatbare waarde. Kevin van Diest, onze gids in de wereld van video, geeft duidelijke uitleg en handige tips die ons helpen bij het verkennen van de mogelijkheden van deze camera.

Foto door Anita Sajet: Panasonic DC-S5II • 1/500 sec • f/5 • ISO 1250 • 100 mm

Verbluffend stabiel

Wat begint als een zoektocht naar geschikte onderwerpen om vast te leggen, eindigt met een gevoel van tijdgebrek, omdat de camera ons naadloos laat schakelen tussen de vele verschillende opnameopties. Met een simpele draai aan de knop verander je van normale snelheid naar slow motion en het menu biedt snel toegang tot de meer geavanceerde instellingen voor slow motion-opnamen.

In vergelijking met mijn eigen vertrouwde camera waarmee ik ook kan filmen, vind ik de Panasonic Lumix S5 II aanzienlijk gebruiksvriendelijker voor videografie. Vooral de verbluffende beeldstabilisatie trekt mijn aandacht. Zelfs met de Panasonic Lumix S Pro 70-200mm f/2.8 volledig ingezoomd tot 200mm en filmend boven mijn hoofd, zijn de beelden verrassend stabiel. En dat ondanks de natuurlijke bewegingen die ik maak.

Foto door Anita Sajet: Panasonic DC-S5II • 1/250 sec • f/2.8 • ISO 1250 • 100 mm

Prachtige kleuren

Daarna stappen we met Jan Vermeer de vlindertuin in om te gaan fotograferen. Gewapend met de Panasonic Lumix S 100mm F2.8 Macro zoek ik naar intrigerende composities voor macrofotografie. Mijn interesse gaat vooral uit naar de automatische dierherkenning van het autofocussysteem. Dat is een functie die mijn camera ook heeft, maar waar ik nooit echt aan heb kunnen wennen.

Helaas voldoet deze functie opnieuw niet aan mijn verwachtingen, maar gelukkig biedt de Panasonic Lumix S5 II wel een snelle en nauwkeurige autofocus op een geselecteerd scherpstelgebied, wat het fotograferen aanzienlijk vergemakkelijkt.

Bij het terugkijken van mijn opnamen merk ik dat ik soms net de focus heb gemist, maar dit lijkt vooral te wijten aan de onvoorspelbaarheid van de vlinders en mijn eigen menselijke reactiesnelheid. Desalniettemin zijn de kleuren prachtig en de scherpe beelden onthullen een rijkdom aan details.

Foto door Anita Sajet: Panasonic DC-S5II • 1/100 sec • f/2.8 • ISO 1250 • 100 mm

Conclusie

De Panasonic Lumix S5 II voelt comfortabel licht aan, het menu is overzichtelijk, de instellingen zijn gemakkelijk aanpasbaar en de compatibiliteit met verschillende objectieven biedt talloze mogelijkheden voor creatieve verkenningen. Met de groeiende trend van videografie onder fotografen is deze camera zonder twijfel een geduchte concurrent voor andere grote merken, vooral gezien de aantrekkelijke prijs.

In een notendop heeft de workshop mij niet alleen de gelegenheid gegeven om de grenzen van mijn fotografische horizon te verleggen, maar ook om nieuwe waardering te krijgen voor de veelzijdigheid en prestaties van de Panasonic Lumix S5 II. Deze ervaring heeft mij zeker aan het denken gezet over een mogelijke overstap naar dit indrukwekkende stukje technologie.

Foto door Anita Sajet: Panasonic DC-S5II • 1/100 sec • f/3.5 • ISO 1250 • 100 mm